|

Konkurs kulinarny pn. „Kuchnia z sercem”

„Kuchnia z sercem” to projekt, na który Starostwu Powiatowemu w Białymstoku zostało przyznane wsparcie finansowe w wysokości nieco ponad 14 tys. zł ze środków Unii Europejskiej w ramach II Schematu Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Wkład własny z budżetu starostwa wyniesie ponad 3 tyś. zł.

Celem operacji jest pokazanie grupie docelowej jak powstają zdrowe regionalne produkty jadalne. Pokaz kulinarny połączony z warsztatami przedstawi potencjał kuchni regionalnej, dziedzictwa kulinarnego obszarów wiejskich, umożliwi zdobycie wiedzy na temat dziedzictwa kulinarnego województwa podlaskiego, wymianę doświadczeń oraz nawiązanie współpracy międzypokoleniowej między członkami Kół Gospodyń Wiejskich, mieszkańcami obszarów wiejskich województwa podlaskiego. Uczestnicy będą mogli wykorzystać zdobyta wiedzę do własnej działalności, ulepszenia jakości własnych wyrobów, które sprzedają i wprowadzenia nowych wyrobów kulinarnych

Konkurs kulinarny, będący ważną częścią operacji, skierowany będzie do Kół Gospodyń Wiejskich z terenu województwa podlaskiego. Zmobilizuje on lokalną społeczność do zgłębienia wiedzy na temat kuchni regionalnej, wzięcia w nim udziału ze swoimi wyrobami kulinarnymi i podzielenia się przepisami, często przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. Wydanie publikacji z przepisami kulinarnymi potraw biorących udział w konkursie zachęci i zmotywuje Koła Gospodyń Wiejskich do rozwijania swoich umiejętności, czerpania z tradycji i szukania inspiracji. Publikacja jest też doskonałą okazją do promocji regionalnych wyrobów kulinarnych.

Planowana operacja stwarza możliwość zdobycia wiedzy na temat kuchni regionalnej, dziedzictwa kulinarnego województwa podlaskiego, wymiany wiedzy i doświadczeń między Kołami Gospodyń Wiejskich oraz podzielenie się ta wiedzą nie tylko z członkami Kół ale i rozpowszechnienie tej wiedzy dalej, również za granice województwa podlaskiego.

Projekt odbędzie się na przełomie września i października w Domu Kultury w Turośni Kościelnej. Gdzie będzie miało miejsce, nie tylko, wprowadzenie teoretyczne na temat tradycji, sposobu wykonywania potraw i pochodzenia poszczególnych produktów ale także blok pokazowy składający się z potraw kuchni regionalnej, prowadzonych przez instruktora, połączony z wykonaniem potraw przez uczestników warsztatów.


REGULAMIN KONKURSU WRAZ Z FORMULARZEM ZGŁOSZENIOWYM

REGULAMIN WARSZTATÓW WRAZ Z FORMULARZEM ZGŁOSZENIOWYM

LOGO PROJEKTU

 

Wszystkich zainteresowanych współpracą z KSOW zapraszamy do rejestracji w bazie partnerów KSOW dostępnej na stronie www.ksow.pl oraz do odwiedzenia strony internetowej.