Publikacja- "Sery korycińskie- jak je ugryźć"
Samorząd Województwa Podlaskiego zachęca Państwa do zapoznania się z publikacją "Sery korycińskie- jak je ugryźć", w której znajdą Państwo przykłady wykorzystania sera korycińskiego w przepisach kuchennych. Ser koryciński to przysmak, który można podawać na wiele sposobów. Możemy go zaserwować jako efektowną przystawkę, przyrządzimy z niego pyszną zupę czy wykorzystamy w daniu głównym a nawet deserze. Ser Koryciński to lokalna odmiana sera podpuszczkowego, dojrzewającego, produkowana z niepasteryzowanego mleka krowiego w gminie Korycin. Znalazł on swoje uznanie zarówno wśród smakoszy z kraju jak również zagranicy.
W 2005 roku koryciński ser Swojski wpisany został na listę produktów tradycyjnych w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W 2012 roku został zarejestrowany przez Komisje Europejską i otrzymał certyfikat „Chronione Oznaczenie Geograficzne”. Certyfikat ten ogranicza produkcję sera wyłącznie do terenów trzech gmin województwa podlaskiego. Oryginalny ser może powstawać na terenie Korycina, Suchowoli i Janowa.
Wszystkich zainteresowanych współpracą z KSOW zapraszamy do rejestracji w bazie partnerów KSOW dostępnej na stronie www.ksow.pl oraz do odwiedzenia strony internetowej.