Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Logo Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

podlaskie

English 
baner

Seminarium pszczelarskie podczas Wiosennych Targów Ogrodniczych i Targów Pszczelarskich

25.04.2017

W dniach 22-23 kwietnia 2017 r. odbyło się seminarium pszczelarskie połączone z degustacją produktów pszczelich podczas Wiosennych Targów Ogrodniczych i Targów Pszczelarskich organizowane przez Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich województwa podlaskiego wspólnie z Podlaskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Szepietowie. Tegoroczne targi otworzył Adam Niebrzydowski dyrektor PODR w Szepietowie i Stefan Krajewski, Członek Zarządu Województwa Podlaskiego.

Ponad 120 pszczelarzy i osób zainteresowanych uczestniczyło w seminarium poświęconym problemom zdrowotności pszczół. W sobotę gościliśmy lek. wet Artura Arszułowicza, który podczas wykładu przedstawił zagadnienia dotyczące aspektów weterynaryjnych w praktyce pszczelarskiej oraz jakości pozyskiwanych produktów. Tomasz Kędziora omówił najistotniejsze tematy związane z poprawą rentowności gospodarstw pasiecznych. Zaprezentował gospodarkę w ulach wielokorpusowych, ukazując zalety i wady. Przedstawił praktyczne rozwiązania usprawniające pracę pszczelarzy. Przeprowadzono degustację produktów pszczelich. Na stoisku degustacyjno-promocyjnym każdy miał możliwość uzyskania informacji o rodzajach miodu, właściwościach leczniczych produktów pszczelich oraz o biologii rodziny pszczelej i roślinach miododajnych.

W drugim dniu Wiosennych Targów Ogrodniczych, odbył się pokaz kulinarny „Promocja i sprzedaż produktów lokalnych i tradycyjnych. Miód w potrawach”. Ta forma szkoleniowa cieszy się zawsze największym zainteresowaniem, ponieważ można bezpośrednio obserwować przygotowywanie potraw i spróbować jak smakują. Tak było i tym razem. Pomimo niezbyt przychylnej aury, zwiedzający tereny wystawowe PODR licznie odwiedzali namiot, w którym prowadzono pokaz sporządzania potraw z miodem i ich degustację. Przygotowano napój z miodem i sokiem z cytryny, ciasteczka owsiane z miodem i bakaliami, mrowisko, w którym miód jest głównym składnikiem polewy zlepiającej poszczególne płatki wyrobu cukierniczego. Można było także spróbować sałatki z mieszanką sałat, kurczakiem i świeżymi warzywami polanej sosem sporządzonym z miodu, musztardy francuskiej, oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Główny składnik, czyli miód, pochodził z pasieki PODR w Szepietowie. Każdy uczestnik pokazu otrzymał ulotkę zawierającą charakterystykę poszczególnych rodzajów miodu i przepisy kulinarne na serwowane w tym dniu potrawy.

 

 

 


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009