Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Logo Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

podlaskie

English 
baner

Podrecznik serowarski zatwierdzony

05.05.2017

Mamy przyjemność poinformować, że Główny Lekarz Weterynarii zatwierdził poradnik Zasady procesu produkcyjnego i higieny w zatwierdzonej urzędowo serowarni farmerskiej i rzemieślniczej. Zgodnie z obowiązującymi przepisami został on przekazany do zgłoszenia do Rejestru Krajowych Wytycznych Dobrej Praktyki prowadzonego przez Komisję Europejską. Krajowym Punktem Kontaktowym jest Główny Inspektorat Sanitarny, który mamy nadzieję już w niedługim czasie zakończy niezbędne formalności.

Tak więc zachęcamy do zapoznania się z tym dokumentem i stosowanie go w działalności. Należy zwrócić uwagę, że poradnik ma zastosowanie we wszelkich formach działalności:
- zakładzie zatwierdzonym urzędowo,
- zakładzie działającym jako MLO (produkcja marginalna, lokalna i ograniczona),
- zakładzie działającym w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego.

Serdecznie dziękujemy za współpracę wszystkim, którzy przyczynili się do powstania tego cennego poradnika. Jest on wskazówką zarówno dla producentów, jak też przedstawicieli powiatowych inspekcji weterynaryjnej w interpretowaniu przepisów w zakresie małej produkcji serowarskiej.

Poradnik Zasady procesu produkcyjnego i higieny w zatwierdzonej urzędowo serowarni farmerskiej i rzemieślniczej

Pismo z Głównego Inspektoratu Weterynarii


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009